USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ TRIMMAAJALTA

Miten usein koiran kynnet pitää leikata?

Koiran kynnet tulisi leikata 2-4 viikon välein.

Kynnet ovat sopivan mittaisia, kun koiran seistessä tasaisella lattialla, ne eivät kosketa maata. Hyvä testi on kokeilla, mahtuuko kynsien ja lattian väliin pankkikortti!

Miten usein koiraa pitäisi trimmata? 

Suositeltava koiran trimmausväli on n. 6-10 viikkoa, riippuen koirasta ja koiran turkista.

Miten usein karkeakarvaista koiraa tulisi nyppiä?

Nyppimiset on hyvä tehdä joko kerroksittain n. 3kk välein, tai nyppimällä turkki alas 6kk välein.

Yleinen tapa on nyppiä turkki kerroksittain, jolloin turkissa on kaksi kerrosta erimittaista karvaa. Nypittäessä poistetaan puolet karvoista, eli pisimmät karvat, jolloin alle jää hyvää lyhyempää karkeaa karvaa. Tällöin trimmaukseen kuluu lyhyempi aika, ja koira turkki pysyy siistinä.

Turkin nyppiminen alas tapahtuu niin, että kaikki kypsä karkea karva nypitään pois. Tällöin pohjalle jää vain pohjavilla, sillä kaikki päällikarva on nypitty pois. 

Miten usein koira pitäisi pestä?

Suositeltava koiran pesuväli on n. 1-3 kk.

Voiko koiraa pestä talvella?

Koiran voi ja kannattaa pestä myös talvella. Silloin koiran turkin kuivaaminen on erittäin tärkeässä roolissa, jotta koira ei kylmety. Turkki on siis saatava täysin kuivaksi pesun jälkeen.

Kannattaako koiraa trimmata lyhyeksi talvella?

Koiran voi trimmata lyhyeksi myös talvella. Tämä ennaltaehkäisee etenkin takkujen syntymistä, mikä edesauttaa turkin ja ihon hyvinvointia. Lyhyeksi trimmatulla koiralla tulee käyttää talvella takkia, jotta koira pysyy lämpimänä.

Voiko pohjavillaisen koiran turkin leikata kesäksi?

Tuplaturkkisen koiran turkin leikkaamista lyhyeksi ei suositella, sillä turkin laatu voi muuttua huomattavasti, eikä välttämättä kasva enää samanlaisena takaisin. 

Turkin leikkaaminen lyhyeksi on kuitenkin aina omistajan päätettävissä. Muutamia syitä turkin lyhyeksi leikkaamiselle voi olla:

  • Iho-ongelmat ja allergiat
  • Muut sairaudet
  • Kastroinnin tai steriloinnin yhteydessä muuttunut karvan laatu

Tuplaturkkinen koira pystyy pitämään itsensä viileänä myös täydessä karvassaan. Silloin on tärkeä huolehtia pohjavillojen poistosta, jotta turkki pysyy ilmavana ja pystyy pitämään koiran viileänä. Takkuuntunut ja tuppaantunut pohjavilla estää turkin hengittävyyttä ja näin ollen hankaloittaa turkin kykyä pysyä viileänä.

Siltikään en suosittele koiran pitämistä auringossa tai liian lämpimissä olosuhteissa pitkään, sillä myös lyhytturkkinen koira voi ylikuumentua liiasta lämmöstä.

Milloin olisi hyvä käyttää pentu ensimmäisen kerran trimmaamossa?

Pentu olisi hyvä tuoda trimmaamoon tutustumaan mahdollisimman aikaisin. Ensimmäinen trimmaus tapahtuu yleensä 3-6 kk iässä. 

Pentu olisi hyvä opettaa trimmaukseen ja pesuun mahdollisimman aikaisin, jotta turkinhoito ja käsittely onnistuisi jatkossakin stressittömästi. Aluksi pentu voi käydä n. 30min tutustumiskäynnillä trimmaamossa, jossa tutustutaan trimmauspöydällä oloon, pesualtaaseen, sekä harjaukseen, kynsienleikkuuseen ja saksiin/trimmauskoneeseen. Tämän jälkeen suositellaan n. tunnin mittaista trimmausta ilman pesua, jotta pentu pääsee pikkuhiljaa tutustumaan trimmauksessa oloon.