NYPPIMISET

Harottaako karkeakarvaisen koirasi turkki ja näyttääkö se hieman sotkuiselta?

Taitaa olla hyvä aika karvan nyppimiselle, eli kuolleen karvan irroittamiselle, jotta uusi karva pääsee kasvamaan tilalle. Näin pidetään koiran turkki hyvänlaatuisena ja iho terveenä!

Luokseni ovat tervetulleita kaiken rotuiset koirat ikään, kokoon ja turkin kuntoon katsomatta. Trimmaukset tehdään aina omistajan toiveita kuunnellen ja koiran ehdoilla.

Miksi joitain koiria nypitään?

Karkeakarvaisen koiran turkki on rakenteeltaan paksumpaa, eikä karva irtoa itsestään niinkuin monilla muilla koirilla. Turkki on käytännöllinen ja säänkestävä, ja nyppimällä turkkia saadaan ylläpidettyä sitä ja sen luontaisia ominaisuuksia.

Karkea karva ei kuollessaan irtoa itsestään, vaan se pitää trimmata säännöllisesti käsin nyppimällä. Näin karva pääsee uusiutumaan ja iho pysymään hyvässä kunnossa. Nypittäessä karva irtoaa kokonaan juurta myöten. Jos karva katkeaa, muuttuu se kasvaessaan pehmeäksi, eikä enää omaa karkean karvan ominaisuuksia. Tämän takia karkeaa karvaa ei tulisi leikata ja ajella koneella, jos halutaan pitää se käytännöllisenä ja säänkestävänä.

Nyppimisen ei koskaan kuulu sattua! Jos nyppiminen on koiralle epämukavaa, voi harkita, olisiko turkin ajeleminen järkevämpää nyppimisen sijaan. Lue alhaalta, mitkä asiat voivat tehdä karkeakarvaisen koiran ajelemisesta fiksumpaa kuin nyppimisestä!

Millon karkeakarvaista koiraa ei kannata nyppiä?

Vaikka karkeakarvainen turkki on nypittynä käytännöllinen, säänkestävä ja suojaa ihoa, voi joskus olla fiksumpaa ajella turkki nyppimisen sijaan. Näitä syitä voi olla esimerkiksi:

  • Karvanlaatu on lähtökohtaisesti poikkeava
  • Iho-ongelmat ja allergiat
  • Muut sairaudet
  • Kastroinnin tai steriloinnin jälkeen muuttunut karvanlaatu
  • Iän tuomat muutokset
  • Jos turkki on leikattu aikaisemmin nyppimisen sijaan

Miten usein turkkia tulisi nyppiä?

Nyppimiset on hyvä tehdä joko kerroksittain n. 3kk välein, tai nyppimällä turkki alas 6kk välein.

Yleinen tapa on nyppiä turkki kerroksittain, jolloin turkissa on kaksi kerrosta erinmittaista karvaa. Nypittäessä poistetaan puolet karvoista, eli pisimmät karvat, jolloin alle jää hyvää lyhyempää karkeaa karvaa. Tällöin trimmaukseen kuluu lyhyempi aika, ja koira turkki pysyy siistinä.

Turkin nyppiminen alas tapahtuu niin, että kaikki kypsä karkea karva nypitään pois. Tällöin pohjalle jää vain pohjavilla, sillä kaikki päällikarva on nypitty pois. 

Kuinka pitkän ajan valitsen nyppimiseen?

1h, 60€

Tunnin aika sopii puolikarkealle pienelle koiralle.


1h 30min, 80€

Sopii hyvin pienelle koiralle, jolla ei ole paksua turkkia.

2h, 100€

Kahden tunnin aika käy pienten koirien nyppimiseen. Sopii hyvin esim. näille roduille:

jackrussellinterrieri, parssonrussellinterrieri, borderterrieri

2h 30min, 120€

Sopii hyvin esim. näille roduille:

karkeakarvainen mäyräkoira, cairnterrieri

3h, 140€

Kolmen aika sopii hyvin keskikokoisen koiran nyppimiseen.